Bij ons thuis lopen we allemaal heel graag op blote voeten, zowel binnen als buiten. Mijn dochters ook heel graag in de winter binnens huis, tot groot ongenoegen van vele.
Zelf ben ik van mening dat het juist heel goed is om veel op blote voeten te lopen en het is oh zo fijn. Deze mening word door meerdere bronnen ondersteunt en is zelfs bewezen.

Helaas word er nog vaak gezegd dat op blote voeten lopen vies is. Maar als je goed oplet, wil vrijwel elk klein kind altijd z.s.m. zijn schoenen uit trekken en vooral sokken gaan altijd heel snel uit. Lekker op hun blote voetjes. Als je uiteindelijk dieper in gaat op dit onderwerp, zul je je beseffen dat het eigenlijk in onze fitra (natuurlijke aanleg) zit om op blote voeten te lopen. In Westerse landen is blootvoets lopen niet vanzelfsprekend. Maar in andere landen is dit nog steeds veel voorkomend.

In een Hadith van Abu Dawud lezen we:
Dat Abdillaah bin Buraydah heeft gezegd, “Één van de metgezellen van de Profeet (salAllaahu ‘alayhi wa sallam) reisde naar Fadaalah bin ‘Ubayd (radiAllaahu ‘anhu) toen hij in Egypte was. Toen hij aankwam zei hij tegen Fadaalah, “Het enige waarom ik jou kom bezoeken is dat jij en ik een Hadith hebben gehoord van de Profeet (salAllaahu ‘alayhi wa sallam) en ik hoop dat jij wat kennis over de Hadith heb verkregen van de Profeet.  Fadaalah zei, “En welke hadith is het? Hij zei, “Het gaat over dit en dit. Toen zei de metgezel tegen Fadaalah; “Waarom zie ik dat je er armzalig uitziet, terwijl jij de leider van het land ben?” Fadaalah zei, “De Boodschapper van Allaah (salAllaahu ‘alayhi wa sallam) verbood ons om bezig te zijn met de gemakken van deze wereld. Hij zei, “Waarom heb jij geen schoenen aan? Fadaalah zei, “De Profeet (salAllaahu ‘alayhi wa sallam) gaf ons aan dat we af en toe blootsvoets moeten lopen. [Abu Dawud en Shaykh al-Albaani heeft de Hadith authentiek verklaard in As-Silsilah As-Saheehah]

Shaykh al-Albaani zegt over de Hadith, “Dit is een reminder van een vergeten Sunnah, dus als je jouw geliefde (de Profeet) wil nadoen loop dan af en toe blootsvoets.”

Uit bovenstaande tekst kunnen we opmaken dat het van de Sunnah is om op blote voeten te lopen en dus helemaal niet iets slechts is. Daarbij is het bewezen dat het vele andere voordelen met zich mee brengt.

• Je kunt beter aarde. Zoals ons word geboden om het gebed te doen, waarbij we met ons hoofd in sudjood gaan, om te ontladen. Doe je dit ook door met je blote voeten in de aarde te lopen. Zodra je contact maakt met de aarde zorg je ervoor dat je lichamelijke elektriciteitsspanning in balans blijft. Dit zorgt er voor dat alle elektrische signalen in je lichaam goed kunnen functioneren hierdoor kunnen je organen, zintuigen en lichaamscellen goed werken. Door te aarden maak je direct contact met de aarde, je voeten maken contact met de grond. Hierbij kan je lichaam dan de elektronen vanuit de aarde opnemen en de te hoge elektriciteitsspanning in je lichaam terug naar de aarde geleiden. Het aarden zorgt er dus voor dat je lichaam gezond en vitaal kan functioneren.


• Het stimuleert je bloedsomloop , dit draagt weer bij aan een betere zuurstof toevoer.

• Je lichaam kan makkelijker vetten en toxines uitstoten.

• Het zorgt voor een vermindering van stress, depressie en nervositeit. Daarbij versterkt het, het zenuwstelsel.

• Door het blootvoets lopen worden je voeten sterker. Doordat je op schoenen loopt, worden niet alle spieren in je voet gebruikt, dit zorgt ervoor dat na verloop van tijd de ongebruikte spieren lui en stijf worden. Door het lopen op blote voeten worden alle spieren in je voeten, maar ook aangehechten spieren gebruikt en getraind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kuitspieren.

• Het versterkt je aderen voorkomt daardoor spataderen. Hierdoor zorgt het ervoor dat ne een betere verdeling van voedingsstoffen door je lichaam ervaart.

• Het is veel beter voor je gewrichten die in contact staan met je voeten. Denk hierbij aan je enkels, knieën en heupen. Zij ervaren veel voordelen van het blootvoets lopen, omdat je anders loopt zonder schoenen. Hierdoor van de je de klap van het lopen op met een groter deel van de voet, in plaats van alleen met je hiel.

Zoals je kan lezen heeft blootvoets lopen vele gezondheid voordelen. Bewezen is dat als je minimaal 30 minuten per dag blootsvoets zal lopen op de grond, zand, gras etc. je al voordelen zult ervaren.

Het bijzondere is dat wij mensen zijn geschapen uit aarde.

“Voorwaar, de gelijkenis (van de schepping) van ‘Isa is bij Allaah als de gelijkenis (van de schepping) van Adam. Hij schiep hem uit aarde en zei vervolgens tot hem: ‘Wees’, en hij was.”[Surah Al-Imraan, Ayah 59]

Aarde is dus vanzelfsprekend een zeer belangrijke materie voor ons lichaam om weer in balans te komen.

Probeer dagelijks even te aarden indien mogelijk. Doe je het liever niet buiten kies er dan voor om tenminste thuis of in de tuin blootsvoets te lopen om zo deze vergeten sunna uit te voeren.

Een goed alternatief voor buiten de deur zijn ook barefoot schoenen waarbij je sowieso ook vele voordelen ervaart. Maar daarover weer een andere keer.