Het belang van die 6 maanden is groter dan we ons beseffen. Het ongeduld van de ouder is vaak groot.
” Maar als we eten zie ik hem het eten uit mijn hand kijken, hij grijpt met zijn handjes naar zijn mond en probeerde het eten te pakken. Ik ga beginnen met hapjes geven “
Eén van de veel voorkomende spreuken die ik zusters zie plaatsen. Wist jij dat als je een drol voor je kindje neerlegt hij/ zij deze ook pakt en in de mond stopt (don’t try please). rond de 3 a 4 maanden begint namelijk de hand, oog, mond coördinatie te ontwikkelen. Dat betekend dus dat ze alles in hun mond stoppen. Dit heeft werkelijk NIKS te maken met klaar zijn voor vast voedsel.
Laten we vooral voorop stellen dat borstvoeding tot één jaar de hoofdvoeding is. Vaste voeding is dus nog geen pré en is vooral om structuren en smaken uit te proberen. Tot één jaar, kan je kleine dus rustig op eigen tempo beginnen hiermee. Maar wanneer begin je dan?
Tot die 6 maanden zijn de darmen van je kleine spruit nog helemaal niet rijp voor vaste voeding. Laten je darmen nou de hersenen van je lichaam zijn, daar valt en staat je immuunsysteem mee. Dus zuinig zijn en goed zorgen voor je darmen is zeeer belangrijk.
De groene vrouw, darmspecialist, heeft een prachtig artikel geschreven over die 6 maanden:
” Het rijpen van de tight junctions duurt ongeveer 6 maanden, maar er is geen magische omslag op de dag dat je ukkie 6 maanden wordt. Lichamelijke processen nemen de tijd die ze nodig hebben – soms wat langer, soms wat korter. Misschien 5 maanden en 2 weken en misschien 6 maanden en 1 week. Dat varieert (mede afhankelijk van hoe de darmgezondheid en darmflora van de ouders eruit zien). Wat nooit gebeurt, is dat de darmrijping al met 3,5 of 4 maanden is afgerond. Dat is simpelweg niet lang genoeg om de tight junctions volledig te laten vormen, overal in de darm. Een oppervlakte die bij volwassenen ongeveer een voetbalveld groot is – bij een baby is dat natuurlijk iets kleiner, maar nog altijd enorm. Daar is gewoon tijd en energie voor nodig.”
Voor het gehele artikel over de darmen en die 6 maanden klikt hier en voor het vervolg hier.
Het is dus gewoon heel logisch te wachten tot 6 maanden, om hele goeie redenen. Want begin je eerder is de kans groot dat ze hier op latere leeftijd flink last van krijgen.
Islamitisch.
Islamitisch gezien is er ook een advies, namelijk: wachten tot het eerste tandje door is.
Ibn Qayyim:
Ze mogen alleen melk krijgen totdat hun tanden verschijnen, omdat hun maag zwak is en geen voedsel kan verteren. Als de tanden van de baby verschijnen, is zijn maag sterk geworden en kan hij worden gevoed door voedsel. Voedsel moet geleidelijk worden ingevoerd.
Dit komt uit een fragment uit een beroemd boek van Imam Ibn Qayyim al-Jawziyyah (overleden 751 AH) genaamd Tuhfat al-Mawdood bi Ahkaam al-Mawlood, hoofdstuk 16 getiteld Fi fusool naafi’ah fi Tarbiyat al-Atfaal tuhmad ‘awaaqibuha’ ind al-Kabr (Nuttig advies over het opvoeden van kinderen, wat goede gevolgen zal hebben als het kind opgroeit).
Nu hoor ik direct allemaal moeders “Maar mijn baby kreeg pas +1 jaar zijn eerste tand”.
Ja dat kan, persoonlijk hou ik de gulde middenweg aan.
Sowieso wachten tot 6 maanden en heeft je baby dan nog:
- geen tandjes
- kan nog niet rechtop zitten zonder ondersteuning
- nog niet goed zelf voeding naar zijn mond brengen?
Dan wacht je inderdaad, have some sabr woman. De grens die ik aanhoud is 9 maanden, vaak kunnen baby’s dan goed rechtop zitten zonder hulp en goed zelfs voedsel pakken en eten, volgens rapley/kleintjes methode [daarover later meer].
Begin dan met het voeding schema van Stefan Kleintjes.
Heeft je baby voor die 6 maanden al een tandje, dan wacht je tot die 6 maanden is en zelf goed rechtop kan zitten. Er spelen dus meerdere factoren mee, wat duidelijk aangeeft dat je kindje vaste voeding aan kan en kan verteren. Wees je hier bewust van en prop niet met 4 maanden al een potje naar binnen volgens de adviezen van het CB. Wees je bewust van de waarde van de darmen van je kindje en wees er zuinig op. Ze kunnen letterlijk nog hun hele leven eten, dus waarom nu haasten en hun darmflora beïnvloeden?