begeleiding voor, tijdens en
na de bevalling.

Latest Posts

facebook instagram twitter

Dag 15 – Baby essentials – Luiers

Dag 15 - Baby essentials - Luiers

Ramadan Aftelkalender

Korting dag 13 t/m 16–  Mooie kortingen op baby essentials – check de webshop

* toe te passen voor onze baby essentials. Shop ze hier.

 

Vanaf de geboorte tot zindelijkheid krijgt je kindje het elke dag om zijn billetjes: luiers!
In alleen al het eerste jaar verbruik je zo’n 2.500 luiers (mits je geen wasbare luiers gebruikt of aan Baby Zindelijkheidscommunicatie doet). Je kindje draagt de luier in principe continue. Dag in dag uit komt de luier dus in aanraking met de blote en kwetsbare huid van je kleintje. Niet geheel onbelangrijk dus om te kijken naar de samenstelling van een luier.

 

De meeste luiers bevatten heel veel troep, waaronder veel hormoonverstoorders. Je stopt dit op hun geslachtsdeel op de huid ( je grootste orgaan). Niet echt een slimme set. Bij de meeste luiers bestaat de toplaag uit polyestervezels, polyethyleen (PE) of polypropyleen (PP). Synthetisch materiaal dus wat kan gaan broeien en zo de ideale plek voor schimmels vormt.

 

De absorberende kern van luiers bestaat meestal uit witte korrels die er uit zien als suiker, dit is SAP (Super absorberend Polymeer) en wordt ook wel natriumpolyacrylaat genoemd. Deze korrels worden bij aanraking met vocht omgezet naar een soort gel. SAP in poedervorm kan irriterend zijn voor de huid en luchtwegen (bij inademen). Gezien dit in de kern van de luier zit, en dus niet in aanraking komt met je kindje, wordt het geacht veilig te zijn.

Soms wordt er ook gebruik gemaakt van fluff-pulp. Dit is een chemisch geproduceerde pulp gemaakt van gebleekte, zachte houtsoorten (of katoen of hennep). Door het chemische proces bevat fluff-pulp een (kleine) hoeveelheid chemicaliën zoals bijvoorbeeld ammonium.

Wat een zooi zit er eigenlijk in luiers nu ik dit zo onder elkaar typ en dit gebruiken we zonder blikken of blozen, zonder te onderzoeken DAGELIJKS voor onze baby’s [mits wasbaar of BZC].

Tot slot dient een luier een waterdichte buitenlaag te hebben. Bij de meeste luiers bestaat deze laag uit plastic zoals Polyethyleen (PE) en/of Polypropyleen (PP).

Verder worden luiers over het algemeen gebleekt. Dit gebeurt door een chemisch proces met chloor. Ook bevatten luiers synthetische inkt (voor de mooie plaatjes), kleurstoffen en synthetische lijm.

Echt ik ben geshokkeerd, ik hoop jij ook. Gooi die troep weg en kies bewust.

 

Het fijnste alternatief vind ik zelf Bambo Nature, dit omdat deze fijn soepel zijn. Naty is ook goed, maar deze vind ik erg stug en niet zo fijn in gebruik.

Bambo Nature. Ook deze bevatten geen parfum, lotion, witmakers of pvc. Deze dragen het Nordic Ecolabel én zijn gemaakt van FSC gecertificeerd hout.
Ook de luiers van Lillydoo bevatten geen lotions of parfums en zijn OEKO-TEX gecertificeerd!