• Het gevaar van bijvoeden •

Wekelijks krijg ik berichten van moeders die onzeker zijn over hun productie en dus aan het bijvoeden zijn met kunstvoeding.
Ze merken dat hun borsten steeds slap zijn en dat de baby vaker komt voor voeding. Ze vermoeden dat hun productie achteruit is gelopen en dat de baby dus niet voldoende voeding binnen krijgt.
Zodra ik door vraag, blijkt dit eigenlijk vaak helemaal niet het geval.


Een baby die vaker komt voor voeding betekend niet direct te weinig productie. En zeker niet als je borsten slapper zijn.
In het levensjaar van je kindje zijn er standaard vaste momenten van een groeispurt bij een baby.

• Rond de 10e dag
• Week 3
• Week 6
• 3 maanden
• 6 maanden

Op deze momenten zal je baby sowieso, vaker komen voor voeding dan dat hij al deed. Op dat moment gaat hij namelijk de voeding weer regelen. Het aanbod opkrikken om aan zijn vraag te voldoen. Zodra je baby vaker drinkt, krijgen je borsten namelijk het seintje dat ze melk aan moeten maken. Je borst is daarom ook eigenlijk nooit echt leeg. Een slappe borst, is dus geen lege borst.
Zeker als je al wat langer voed, zullen je borsten vaker slap voelen dan vol.

Als voorbeeld, mijn borsten voelen bijna altijd slap [15 mnd aan baby nr 2]. Ze zijn pas vol als ik zeker 6 tot 8 uur niet heb gevoed. De eerste periode wil je sowieso niet meer dan 3 uur tussen je voedingen hebben en uiteindelijk voed je volledig op vraag en aanbod. Dus zodra je baby er om vraagt, geef jij de borst. Dit kan ook al na een half uur zijn.

Maar zodra jij gaat bijvoeden omdat jij onzeker bent, zal je borstvoeding in een razend tempo terug lopen. Je borsten krijgen namelijk niet meer het seintje dat ze melk aan moeten maken. Zodra jij dus gaat bijvoeden, ben je onbewust aan het afbouwen. Doe dit dus NIET dames.

Kijk niet naar je borsten en naar hoe vaak de baby komt. Kijk naar zijn plasluiers en of die goed aankomt in gewicht/er gezond uitziet.

Bij onzekerheid schakel iemand in die je kan helpen. Een IBCLC lactatiekundige of neem contact op met mij www.natural-moummies.nl