Hijama

[vc_row][vc_column][eltdf_elements_holder holder_full_height=”no” number_of_columns=”one-column” switch_to_one_column=”” alignment_one_column=””][eltdf_elements_holder_item][vc_single_image image=”6445″ img_size=”full” alignment=”center”][/eltdf_elements_holder_item][/eltdf_elements_holder][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][eltdf_elements_holder holder_full_height=”no” number_of_columns=”one-column” switch_to_one_column=”” alignment_one_column=””][eltdf_elements_holder_item horizontal_alignment=”center”][vc_column_text]

Hijama is met de wil van Allah een genezing voor elke ziekte.

 

Wat is hijama?

Hijamah is afkomstig van het Arabische woord “Zuigen”.
Hijamah is een alternatieve geneesmethode waarbij wordt gewerkt met een cup van glas/plastic of ander materiaal, welke geplaatst wordt op bepaalde punten van je lichaam. Deze punten staan allemaal voor bepaalde energiebanen en mediteraan punten, door deze te cuppen breng je je lichaam weer inbalans.

Door op deze specifieke punten te cuppen en daarna een klein aantal sneetjes aan te brengen, wordt er middels een pompje de lucht uit de cup gezogen waardoor er een negatieve druk ontstaat. Onder de cup, komt je huid dus omhoog en trekt dan het overbelaste (onreine) bloed eruit. Deze alternatieve geneesmethode wordt al duizenden jaren met veel succes door de Chinezen en Arabieren gebruikt.

De “Chinese” kiezen echter vaak voor enkel het gebruik van drycupping en is daardoor maar tijdelijk effectief; dit komt omdat de Chinezen de huidoppervlakte niet voorzien van kleine sneetjes. Het slechte bloed blijft daarom dus onderhuids zitten. Bij Hijamah of te wel wet cupping wordt al het slechte bloed verwijderd, wat uiteindelijk, met de wil van Allah,voor meer en beter effect zal zorgen.

Aderlaten is niet hetzelfde als Hijama, omdat je bij Aderlaten vers, gezond bloed verwijdert en bij Hijama vies bloed van onder de huid. Ook kun je Hijamah op meerdere plekken toepassen op het lichaam dan Aderlaten.

[/vc_column_text][/eltdf_elements_holder_item][/eltdf_elements_holder][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”90″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][eltdf_elements_holder holder_full_height=”no” number_of_columns=”one-column” switch_to_one_column=”” alignment_one_column=””][eltdf_elements_holder_item][vc_single_image image=”6446″ img_size=”full” alignment=”center”][/eltdf_elements_holder_item][/eltdf_elements_holder][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”90″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][eltdf_elements_holder holder_full_height=”no” number_of_columns=”one-column” switch_to_one_column=”” alignment_one_column=””][eltdf_elements_holder_item horizontal_alignment=”center”][vc_column_text]

Doet Hijama pijn?

Deze vraag hoor ik het meest van dames, een zeer logische vraag met een prettig antwoord. Waar bloed is, zien mensen snel angst en pijn en triggert dit direct bij ons het gevoel dat het lijkt of je veel pijn zal ervaren tijdens een Hijama behandeling. Gelukkig is niets minder waar. De behandeling is meestal in zijn geheel zo goed als pijnloos, mits het goed word uitgevoerd. Het vacuüm trekken van de cups en het maken van incisies voelt men natuurlijk wel, maar wordt meestal slechts aangeduid als een prikkend, kietelend of eerder irritant gevoel. Regelmatig heb ik dames lachend op de bank,omdat ze het vinden kietelen. Mocht je erg kleinzerig zijn, dan kan het zo zijn dat je het als vervelend ervaart.

Laat Hijama littekens achter?

Hijama mag geen littekens achter laten! Hierbij is het dus vooral van belang dat het word uitgevoerd door iemand die er kennis van heeft en niet zomaar iets doet. De sneetjes zijn slechts oppervlakkig, hierdoor zullen er wel kleine schrammetjes ontstaan. Na een week of twee zouden deze helemaal niet meer zichtbaar moeten zijn. Smeren met zwarte zaad op de gecupte plekken zorgt voor een beter herstel en genezing, In Sha Allah. Mocht je jeuk ondervinden op de gecupte plekken, wrijf dan pure honing, olijfolie of zwarte zaad olie over de schrammetjes.

Hoeveel Hijamasessies zal ik nodig hebben?

Hijama is een therapie die men het beste regelmatig moet herhalen. Aangeraden word om het preventief om de 3 maanden te doen, mits dit haalbaar is. Verder zijn de aantal sessies afhankelijk van de klachten van de patiënt, dit verschilt dus per persoon.

[/vc_column_text][/eltdf_elements_holder_item][/eltdf_elements_holder][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”90″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][eltdf_elements_holder holder_full_height=”no” number_of_columns=”one-column” switch_to_one_column=”” alignment_one_column=””][eltdf_elements_holder_item][vc_single_image image=”6447″ img_size=”full” alignment=”center”][/eltdf_elements_holder_item][/eltdf_elements_holder][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”90″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][eltdf_elements_holder holder_full_height=”no” number_of_columns=”one-column” switch_to_one_column=”” alignment_one_column=””][eltdf_elements_holder_item horizontal_alignment=”center”][vc_column_text]

Oh Mohammad, geef de opracht aan je Oemmah (gemeenschap) om Hijama te verrichten

[Saheeh Sunan Tirmidhi (3479)]

Diegene die hiejama doet op de 17e of 19e of 21e dag (van de islamitische maande) dan is het een genezing voor elke ziekte.

[Saheeh Abu Sunan Abu Dawud(3861)].

Overgeleverd door Ibn’Abbas:

De Profeet onderging hijama (cupping) en betaalde degene die hem cupte en nam dan Su’ut (medicijn wat via de neus werd opgesnoven).

[Bukhari: (Volume 7, boek 71, nummer 595)]

 

De profeet (Salla allah alayhie wa sallam) zei,

Diegene die een Sunnah doet herleven van mij Sunnah en de mensen praktiseren het, hij/zij zal dezelfde beloning ontvangen van diegenen die het uitvoeren zonder dat hun beloning word vermindert…

[Sunan ibn Maajah (209)]

 

Abu Hurairah (RA) vertelde dat de boodschapper (vrede zij met hem) zei,

als je hijama/cupping ondergaat op de 17e, 19e of de 21e dag (islamitische kalender) dan zal het een genezing zijn voor iedere ziekte.

[Saheeh Sunan Abi Dawud (3861)].

 

Het is overgeleverd dat Ibn ‘Oemar (moge Allah tevreden met hem zijn) zei, dat de profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd:

Hijamah op een lege maag is beter, en er is genezing en zegening erin; het versterkt de ‘Aql (hersenen, verstand) en het geheugen. Verricht dus hijama met de zegening van Allah op donderdagen en blijf weg van hijama op woensdagen, vrijdagen, zaterdagen en zondagen, en verricht hijama op maandagen en dinsdagen, want dat is de dag waarop Allah Ayyoeb (Allayhi Salaam) ontdeed van zijn beproeving en Hij trof hem met de beproeving op een woensdag.

Dus geen melaatsheid (d.w.z. lepra) begint behalve op een woensdag of de nacht van woensdag.

[Overgeleverd door Ibn Maadjah, 3487, Geclassificeerd als sahieh door Sheikh al-Albaani in al-Silsilah as-Sah’ieh’ah, 766]

[/vc_column_text][/eltdf_elements_holder_item][/eltdf_elements_holder][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”90″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][eltdf_button text=”Hijama tarieven – klik hier” target=”_blank” icon_pack=”” font_weight=”” text_transform=”” link=”https://natural-moummies.nl/hijama-en-massage-tarieven/”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”90″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][eltdf_elements_holder holder_full_height=”no” number_of_columns=”one-column” switch_to_one_column=”” alignment_one_column=””][eltdf_elements_holder_item horizontal_alignment=”center”][vc_column_text]

Neem de tijd om het te lezen, in sha Allah.

Hijama is een zeer oppervlakkige ingreep, waarmee stoffen uit het lichaam ontrokken kunnen worden. De negatieve druk die met het zuigen wordt gecreëerd zorgt voor het uitrekken van de huid. De lokale druk rondom de capillairen neemt af. Hierdoor neemt lokaal de capillaire filtratie toe en de verzameling van lymfevocht en vocht uit het interstitium. Dit allemaal wordt met de huid mee in het kopje gezogen. In dit vocht vind je ook chemische substanties, ontstekingsmediatoren, stoffen die inwerken op de pijnreceptoren en andere ziekteverwekkende stoffen.

Door middel van de gemaakte krasjes is het mogelijk om de ziekteverwekkende stoffen te ontrekken uit het lichaam en zorg je ervoor dat deze niet weer worden opgenomen aan het veneuze eind van de capillairen, om zo weer terug te komen in de bloedcirculatie. Door het opnieuw plaatsen van de cup wordt ervoor gezorgd dat de druk plaatselijk opnieuw toeneemt en de uitscheiding van o.a. de ziekteverwekkende stoffen plaats kan vinden. Ook neemt op dat moment de productie van endogene opioïden toe, wat zorgt voor het pijnstillende effect.

Met Hijama activeer je de aanmaak van stikstofmonoxide, beter bekend als NO. Hiermee zetten de lokale bloedvaten uit en ontspannen de omliggende spiercellen. Daarnaast is er plaatselijk sprake van verbetering van de microcirculatie, de drainage van overtollig vocht, een toename in de zuivering van lymfevocht en een afname van resorptie aan het veneuze eind van de capillairen. Verder is er een toegenomen doorstroming zowel aan de arteriële als de veneuze kant van de bloedvaten en een toename in vocht excretie (van zowel gefilterd vocht als vocht uit het interstitium) dit laatste zorgt voor zuivering van het bloed, lymfevocht, plasma en het interstitium.

Celfragmenten van oude gehemolyseerde bloedcellen, moleculen en partikels die kleiner zijn dan de poriën van de capillairen worden hiermee ook onttrokken uit de capillairen. De intacte bloedcellen die groter zijn dan de poriën van de capillairen kunnen hierdoor niet uit de bloedbaan onttrokken worden. Natuurlijk kan er wel wat bloed onttrokken worden via de beschadigde capillairen tijdens het cuppen. Echter worden de therapeutische voordelen van cupping niet verkregen uit de hoeveelheid bloed dat ontrokken wordt, maar het succes achter Hijama zit hem in de hoeveelheid uitgescheiden ziekteverwekkende stoffen.

In het kort met cuppen creëer je een drukverschil middels de zuigkracht (van de cup) dat zich richt op de wanden van de bloedvaten en op de lymfevaten. Hiermee onttrek je plaatselijk vocht en de daarin opgeloste stoffen naar het interstitium en via de krasjes in de huid naar buiten. Ook neemt hierdoor de bloedcirculatie en de doorstroming van de lymfevaten toe en door de zuigkracht wordt het vocht naar de plek gezogen waar de cup geplaatst is, dit zorgt weer voor verdere zuivering van het bloed. Door het onttrekken van de schadelijke stoffen wordt getracht de homeostase van het lichaam weer in balans te krijgen.

Niet hard vacuümzuigen of te diep snijden

In het lichaam zijn er drie verschillende capillairen te vinden, genaamd continue capillairen, gefenestreerde capillairen en sinusoïde capillairen. In de huid zie je alleen twee soorten capillairen terug, namelijk de continue capillairen en de gefenestreerde capillairen. Hoe dichter je bij het huidoppervlak komt hoe meer gefenestreerde capillairen je tegenkomt.

Tijdens de Hijama kunnen de poriën werken als een filter. Zaken die groter zijn dan de poriën kunnen niet naar buiten gezogen worden, maar stoffen die kleiner zijn wel. Met het strekken van de huid, en daarmee ook de poriën in de capillairen, kan je de openingen nog wel verder vergroten.

De grootte van de poriën zullen uiteindelijk variëren tussen 5 tot 80 nm. De poriën zijn te klein om witte bloedcellen, rode bloedcellen of bloedplaatjes door te laten, deze hebben allemaal afmetingen in micrometers. Om optimaal gebruik te kunnen maken van dit natuurlijke filtratiemechanisme kun je het beste de krasjes niet te diep maken en met de cups niet te hard vacuüm te zuigen.

Hoe dieper de krasjes hoe meer je de capillairen beschadigd waardoor je minder voordeel hebt van de grootte van de poriën als natuurlijk filter. Ook met het vacuüm zuigen zorg je ervoor dat de huid verder uitgestrekt wordt en daarmee de onderliggende structuren. Hierdoor kunnen de poriën vergroot worden en dat is een ongewenst effect, omdat dat afdoet aan het filtratie proces.

Het zopas benoemde punt dat tijdens de Hijama niet zuiver bloed wordt onttrokken aan het lichaam wordt ook gezien wanneer het bloed wordt vergeleken met het bloed dat tijdens een venapunctie onttrokken wordt uit het lichaam. Daarbij is te zien dat de samenstelling van beide bloedmonsters van elkaar verschillen.

Ten dele valt dat toe te schrijven aan de verdunning van het bloed dat bij Hijama te zien is. Aangezien er naast bloed ook veel vocht uit de omliggende weefsels wordt onttrokken. Het bloed dat ontrokken wordt middels Hijama heeft een beduidend lager aantal witte bloedcellen, rode bloedcelen, bloedplaatjes, monocyten en granulocyten. Ook is er sprake van significant minder hemoglobine en hematokriet.

Hemoglobine is een eiwit in je bloed, dit eiwit zorgt voor het vervoer van zuurstof door je lichaam. Ook geeft dit eiwit de rode kleur aan je bloed. De verbinding van zuurstof en hemoglobine -oxyhemoglobine- heeft een licht rode kleur. Dit verklaart meteen de donkere kleur van het bloed dat onttrokken wordt middels Hijama. Hematokriet is het aandeel van de rode bloedcellen in het bloed

Tot slot.

الشفاء في ثلاث: شربة عسل، وشرطة محجم، و كية نار. وأنا أنهي أمتي عن الكي

Er is een genezing in drie zaken. Het drinken van honing, het snijden voor de hijama, en brandmerken. En ik verbied mijn gemeenschap het brandmerken. (albukhari 5680)

Hijama is een prachtige methode om het bloed en het vocht uit het interstitium te reinigen. In verschillende overleveringen adviseert de profeet Mohammed, salla allahu alayhi wasallam, zijn ummah om Hijama toe te passen.

Vanuit islamitisch perspectief gezien is de genoemde hadith een bewijs dat Hijama beter is dan dry-cupping. En ondersteunt de woordkeuze in deze hadith ook de Taibah theorie. De profeet, alayhi assalaat wassalaam, heeft het over shartatu mihdjamin oftwel het krassen/snijden tijdens de Hijama. Hiermee beschadig je de huid op voldoende wijze om de ziekteverwekkende stoffen uit het lichaam te kunnen onttrekken.

Wat zijn capillairen:
Haarvat. Het kleinste van de bloedvaten, waarin de uitwisseling van voedings- en afvalstoffen tussen bloed en weefsel plaatsvindt. Ieder mens heeft er ongeveer een miljard van.

[/vc_column_text][/eltdf_elements_holder_item][/eltdf_elements_holder][/vc_column][/vc_row]