• Koken voor de kraamvrouw •
Dat ik bevallen was van mijn tweede, was dit toch wel het beste cadeau aan mezelf. Ik zorgde voor een mealtrain en 40 dagen lang was er elke avond eten voor ons gezin. 40 dagen lang kookte ik niet zelf. Waardoor ik 40 dagen lang zelf niet hoefde na te denken over koken, mijn man ook niet en daardoor was de focus op ons gezin. Het samen zijn en wennen aan elkaar. Geweldig was het en zo fijn om zelf eens mee te maken.
Als postnatale doula, doe ik dit namelijk voor mijn kraamvrouwen. Toch wel één van de belangrijkere dingen die ik doe. Koken voor de kraamvrouw. In de kraamtijd is het zo immens belangrijk op voedzaam en verwarmt eten te nuttige, dit i.v.m het herstel van je lichaam.
Omdat ik niet 7 dagen per week voor mijn kraamvrouw kan koken, stel ik vrijwel altijd samen met haar een mealtrain op.

Een mealtrain is een concept waarbij je gebruik maakt van een programma die datums vrijgeeft, waarin familie, vrienden, kennissen en zelfs onbekende zich kunnen inschrijven om voor jou te koken. Jij geeft al je wensen aan, allergie, wat je wel en niet lust/eet, hoe laat je het geleverd wilt hebben enzovoorts. Uiteindelijk kookt en andere vrouw dus voor jou en je gezin een maaltijd. Dezs bezorgen ze dan letterlijk aan de deur. Ga er niet vanuit dat dit gratis word gedaan en zet daarom altijd een envelopje klaar met erin. Dan is het aan de bezorgster of zij dit wel of niet aanneemt.
Als ik een mealtrain opzet voor mijn kraamvrouw, stuur ik standaard dit lijstje mee. Daarbij beheer/moderate ik twee facebook pagina’s. Namelijk Koken voor de kraamvrouw (Zusters/ Halal) en Koken voor de Kraamvrouw , hierin staat deze tekst ook centraal. In deze twee groepen kan je als kraamvrouw een oproep plaatsen om andere dames voor je te laten koken in jou regio. Echt prachtig om te zien hoeveel mooie vrouwen er voor elkaar willen koken en klaarstaan.
Waarschijnlijk is niet iedereen geheel bekend met wat nou echt goed is voor de kraamvrouw. Er zijn prachtige boeken geschreven over “the first 40 days” na de bevalling en welke kraamkost het beste is voor de kraamvrouw. Vanuit mijn visie en mijn kennis wil ik dat dus ook graag doorgeven aan de postpartum mama’s en deze zo goed mogelijk voeden met de juiste voeding om te herstellen na de bevalling. Ik schrijf dus graag voor de vrouwen die hier nog geen ervaring mee hebben een korte basis lijst uit met tips voor de beste kraamkost:
– Gelieve niks in plastic aan te leveren. Fijnste is het in de pannen te laten en dat de kraamvrouw dit direct over schept in een schaal om de pannen terug te kunnen geven.
– Kraamkost is het fijnste als het voedend en helend is. Er zijn specifieke kruiden die hieraan bijdrage, dit zijn vooral kruiden die verwarmen. Denk hierbij aan gember, kaneel, zwarte Peper etc . *zie lijst. Koken met recepten die deze kruiden bevatten zijn dus erg belangrijk.
– Vlees word afgeraden de eerste periode na de bevalling. Dit omdat het lichaam keihard moet werken dit te verteren. Laat het lichaam die energie nou juist beter kunnen gebruiken voor het herstel na de bevalling. Graag dus vegatarisch koken als je voor een dame kookt. Indien de kraamvrouw zelf liever vlees heeft, dit gelieve zelf aan te geven.
– Alles met tarwe, witte rijst etc zijn ook zwaar verteerbare voedingen, die dus ook afgeraden zijn de eerste periode. Wil je wel koken met rijst, kies dan voor zilvervliesrijst.
– Kook niet in margarine, maar in Ghee of roomboter.
– Macaroni of spagetti mag, maar kies dan voor de volkoren variant
– Gebruik verse groente en fruit of gedroogd fruit.
– Soepen zijn erg goed voor de kraamvrouw, één van de betere is bijvoorbeeld bottenboullion. Binnenkort zullen we hiervan een recept delen. Ook linzensoep of pompoen soep is erg goed voor de postpartum periode.
– Gebruik weinig zout, sowieso geen tafelzout, maar zeezout.
Voor de kraamvrouw zelf wat tips: eet niet teveel brood. Als je wel brood eet kies dan voor volkoren, spelt of zuurdesem. Maar ontbijt bij voorkeur met pap, muesli (gemengde volkoren, haver, tarwe of rogge), roggebrood en vers fruit. Als beleg liever geen zoet of vleeswaren. Maar kies voor kaas, notenpasta, dadelstroop, biologische jam zonder toevoegingen, honing of ei (max 2 x per week). Zeer goed als beleg zijn bijvoorbeeld ook stukjes komkommer, radijs, tomaat of plakjes appel.
Voor de middag is het eigenlijk aangeraden ook warm te eten, bij voorkeur groente van dat jaargetij. Kook groenten niet te lang, anders verliest het zijn goede voedingsstoffen.
Goede kruiden voor na de bevalling basilicum, kaneel, kruidnagel, venkel, gember, rozemarijn, tijm en drink jasmijnthee. Maak een lekkere thee van Gojibessen! Giet kokend water over 15 gojibesjes en laat 3 minuten staan. Haal de besjes eruit, bewaar ze voor je havermoutpap en eet ze later los op.
– Verwarmende specerijen zoals Gember, Zwarte peper, Kruidnagel en Kaneel kun je zowel inwendig gebruiken (in gerechten of als thee), maar ook uitwendig (in een bad of voetenbad). Ze stimuleren de doorbloeding op de plekken die ze aanraken; het effect is dan ook weldadig, maar kortdurend.
– Doorbloedingskruiden zoals Rozemarijn, Duizendblad en Ginkgo biloba stimuleren de doorstroom van bloed tot in de haarvaten. Het zijn sterk werkende kruiden en daarom niet voor iedereen geschikt, maar wie continue koude handen of voeten heeft, kan baat hebben bij een tijdlang deze kruiden als ondersteuning. Bijkomend voordeel: ook de doorbloeding in je hersenen wordt gestimuleerd, dus misschien dat je je dan ineens wél herinnert waar je je sleutels gelaten hebt.
– Leverondersteunende kruiden zoals Engelwortel, Curcuma en Kalmoes. Ook van het wat heftiger soort. Gebruik ze alleen als je goed kunt ontgiften (door veel water te drinken bijvoorbeeld), want als je de lever stimuleert, komen de afvalstoffen vrij om afgevoerd te worden. Maar de lever is ook één van onze warmste organen (vaak wel 39C); dat is niet alleen nodig voor die ontgifting, maar ook om de rest van je lichaam te kunnen verwarmen. Lekker laten werken dus, die lever!
Eet en drink lekkere warme producten. Soep, groentenschotels, lauwwarme salades en liters thee doen al heel wat voor je inwendige kacheltje. Vooral als je er ook nog verwarmende voedingsmiddelen aan toevoegt. Verwarmende kruiden, daar zijn ze weer: Gember, Kruidnagel, Kaneel, maar ook Piment, Kardamom en Mierikswortel zijn verwarmend.
Ook ‘gewone’ voedingsmiddelen kunnen verwarmend zijn, vaak vooral als je ze ook warm eet. Een rauwe paprika is verfrissend, maar een verwarmde (gebakken of gegrilde) paprika is verwarmend. Gedroogde vruchten zijn vaak verwarmender dan hun ongedroogde versie.
Een fijne kraamtijd toegewenst. Heb jij hier over nagedacht? Werd er voor jou gekookt tijdens de kraamperiode of wil jij dit keer je zelf dit gunnen..