Baby uitzet lijst
Zodra we zwanger zijn worden we via alle kanten dood gegooid met uitzet lijsten. Deze staan vaak vol met zoveel producten die je uiteindelijk NIET gebruikt, dat ik na ervaring een natuurlijke uitzetlijst maakte.
Je baby geeft namelijk helemaal niet zoveel nodig. Eigenlijk niet echt veel meer dan jouw lichaam; melk, warmte en liefde! Toch is het fijn en praktisch om toch wat spullen in huis te halen. In onderstaande lijst vind je een optelling van een aantal fijne producten voor je kraamperiode, dit zijn natuurlijke geen moeten, maar ik heb er veel aan gehad. Make mijn kraamperiode makkelijker. De lijst is opgesteld vanuit ervaring, natuurlijke visie en duurzaam mogelijke kijk.
Fijn voor tijdens de bevalling:
- Het Natural M’oummies kraampakket natuurlijk! Troep vrij, natuurlijk, organic en super fijn voor een goede start!
- Geluid, Quran- Surah Maryam en eventueel als je dat fijn vind afirmaties. Islamitische affirmaties vind je bij Affirmama
- Etherische oliën. Er zijn heel veel verschillendeoliën die je kunnen ondersteunen tijdens de bevalling. Deze kan je inzetten en gebruiken in de diffuser. Wil je weten welke oliën je kan gebruiken en met welke doeleinde, check dan even deze blog.
- Kaarsjes en gedimd licht, denk bijvoorbeeld aan een zoutlamp, vooral ‘s avonds en ‘s nachts. Overdag zijn lichtdoorlatende gordijnen prettig, dan heb je toch (gefilterd) daglicht, maar geen inkijk.
- Een birth (sport) ball, om weeën op te vangen of/en een baarkruk/baarschelp/cub om met de zwaartekracht mee te bevallen. Deze neemt inprincipe de verloskundigen voor je mee en hoef je dus niet zelf aan te schaffen. Wel handig om dit dus even te informeren, indien je dit allicht wilt gebruiken. Persoonlijk vind ik een eigen Birth bal in huis hebben wel al heel fijn, ook om oefeningen te doen voor je bevalling. Je kan namelijk d.m.v. een Birth bal al heel veel praktische en fijne oefeningen doen thuis voor de bevalling.
- Een bevalbad, als je voor een watergeboorte gaat. Daarbij kan warm water kook helpen om te ontspannen tijdens de weeën. Laat ontspanning nou een hele belangrijke sleutel zijn tijdens de bevalling. Een bevalbad is extra diep zodat je buik helemaal onder water kan, dit is wel een must. Tijdens mijn eerste bevalling was ik zo koppig me eigen bad te gebruiken en zat mijn buik boven water. Dit zorgde niet voor het gewenste resultaat. Verder bied een bevalbad ruimte genoeg voor de verloskundige om te rijken in het water indien dit noodzaak is, om jou bijvoorbeeld te onderzoeken, ook fijn om samen met je geboortepartner in te zitten indien je dit wenst. Een bevalbad kun je huren of kopen en sommige verloskundigen en doula’s hebben er eentje die je kunt lenen. Ook hierbij geld dus weer, even informeren of die mogelijkheid er is. Er zijn ook ziekenhuizen en geboortehotels waar een bevalbad beschikbaar is, informeer hiernaar.
- Een aantal zachte handdoeken en badjas; voor als je half uitgekleed je toch nog wilt verplaatsen of als je het koud hebt, als je in en uit de douche wilt, om op te zitten/liggen met gebroken vliezen of wanneer ze elk moment kunnen breken in de bevalling, etc. Mocht je onder de douche gaan, kan het ook heel fijn zijn dit op de grond te leggen, om op te zitten kf tegen glibber gevaar.
- Comfortabele kleding die ook vies mag worden. Bij de Hema hebben ze hele fijne nachtjapons met knopen aan de voorkant. Er bestaan zelfs inmiddels beval jurkjes. Of gebruik een gemakkelijk hemdje/topje wat je ook vlug en makkelijk uit kunt trekken. Ook bij zeeman heb je hele fijne nachthemden met knoopjes, ideaal. Dat uittrekken of de knoopjes volledig open doen, is fijn in de eindfase van de bevalling of meteen na de geboorte, zodat je je baby direct bloot op je borst kunt leggen. Ook zou ik eventueel een joggingbroek, al is het , maar richting het einde van de bevalling is het vaak toch wel fijner zonder broek/onderbroek aan (goh) een beval jurkje zorgt dan toch voor de nodige bedekking. Tijdens de bevalling zal je zelf goed merken wat je fijn vind. Denk ook aan kleding die je na de geboorte aan kunt doen, vlak erna en in de kraamdagen, zoals een nachthemd met knoopjes, een ruime rekbare top, liefst van natuurlijke materialen zodat je niet extra hoeft te zweten.
- Geboorte plank met spulletjes die jou herinneren aan Allah en jou zetten in je eigen kracht en je vertrouwen geven tijdens de bevalling. Zoals een zoutlamp, islamitische afirmatiekaarten, een mooie dua, de bloem van maryam, een diffuser. Een speciaal plekje voor jou!
- Warme sokken of sloffen – vaak hebben vrouwen koude voeten en zeker tijdens de bevalling is het dus goed deze warm te houden. Denk aan fijne wollen sokken of fleese.
- Dadels – Ajwa dadels , vol foliumzuur, mineralen en energie!
Handig en praktisch voor na de geboorte:
- Maak een kraamplan voor jezelf. Download via deze link en DIY kraamplan, bordevol handige tips en sheets om zelf in te vullen.
- Mensen, die jij fijn vind en vertrouwd om je heen die helpen met de verzorging van jou, je baby, je gezin en je huis (de eerste weken en maanden!). – kijk ook eens op de facebook groep: Koken voor de kraamvrouw
- Gezonde voeding (liefst biologisch) – zie de bijgevoegde bijlage. Laat voor je koken, gezonde kraamvoeding en drinken voor jezelf. Zorgen voor jezelf is indirect zorgen voor de baby. Vergeet ook niet om verwarmde theeën te nuttige zoals Frambozenbladthee, vrouwenmantelthee, borstvoedingsthee en kamillethee.
- Veel ruimte en tijd om te kunnen ontspannen en rusten, te herstellen, kracht op te doen, de borstvoeding te laten stromen en je op je babytje te kunnen focussen.
- Een plek in je bed en/of de huiskamer voor je baby met natuurlijke materialen, zoals een schapenvachtje en een wollen deken (ook voor jezelf fijn).
- Een kastje of mandje om wat spulletjes voor je baby neer te leggen, zoals wat kleertjes, luiertjes en een verschoonkussen. Hierin kan je ook heilwolle, wichhazel en andere fijne spulletjes plaatsen. Alles wat je graag wilt klaar hebben liggen voor gebruik met de baby.
- Cadeaulijstje voor kraambezoek (waar wordt je echt blij van? Super lief natuurlijk al die goed bedoelde onzin, maar durf gewoon te vragen waar je echt iets aan hebt.)
- Lekkere maaltijden in de vriezer of kraambezoek dat maaltijden meeneemt. Neem ook eens een kijken op koken voor de kraamvrouw of andere netwerken bij jou in de buurt. Je staat niet alleen!
Vitamines:
Na de bevalling ben je veel warmte en bloed verloren, een goede aanvulling op je vitamines is dus echt een pre. Kies ALTIJD voor organische natuurlijke vitamines. Kies je voor een goedkope variant van de Kruidvat of een merk vol e-nummers, zal je je lichaam enkel onwijs belasten en nog meer energie vragen om dit te verwerken. Wil je goed herstellen kunnen deze vitamines niet ontbreken:
- Dag en nacht multi vitakruid mama of vitals mama
- Ijzer – nano ijzer van The health factory – aanvullen met Vitals bisglycinaat [om de dag]
- Magnesium – nano magnesium THF of Magnesium complex 200 vitakruid
- Vitamine D&K van vitakruid – slik deze als moeder, dan hoef je kindje het niet los zelf te krijgen, mits je borstvoeding geeft. [4 druppels per dag]
- Probiotica basis voor zwangerschap – Orthica Start – Viridian mom & Child – Symbioflora basis [ Het beste laat je probiotica op maat uitzoeken, orthica kan bijvoorbeeld ook averechts werken voor jou. Probiotica op maat laten uitzoeken kan via whatsapp 06.47471673 ]
- Omega 3 – Artic blue Omega – ook capsules mogelijk / KAL / Eskimo
Bij voorkeur deze vitamines al innemen 3 maanden voor de bevalling, tot minimaal 3 maanden na de bevalling. Al bovenstaande supplementen zijn verkrijgbaar via onze webshop ,
Kruiden:
Kamille – Goed voor aambeien, maak een zit bad met Kamille dit kan zorgen voor verlichting en verzacht de pijn.
Daarbij is kamille rustgevend en is daarom het ideale drankje om te drinken tijdens een slapeloze nacht, bij spanning of tijdens de bevalling.
Kamille is ontstekingsremmend en verlichtend, het helpt bij de genezing na de bevalling. Laat de Kamille trekken in heet water, laat het lauw worden & spoel hiermee een aantal keer per dag voor sneller herstel. Gebruik dit met een peribottle uit onze webshop.
Gebruiksaanwijzing: https://www.instagram.com/p/CT2Hr78IKRZ/?utm_source=ig_web_copy_link
Frambozenblad thee – spierweefsel, waardoor het je baarmoederspieren versterkt en ontspant.
Dit zorgt ervoor dat je goede en efficiënte weeën krijgt. Je baarmoeder raakt in goede conditie en de bevalling kan nu soepeler verlopen. Begin ermee vanaf week 34 van je zwangerschap, Doe ongeveer 1-2 theelepels gedroogd frambozenblad in een theezakje en laat het ca. 5-10 minuten intrekken.
Maximaal 3 kopjes per dag.
Vrouwenmantel thee – Let op! Vrouwenmantel mag je NIET drinken in je zwangerschap. Vanaf week 40 of als je weeën zijn begonnen beginnen met het drinken ervan & na de bevalling. Het heeft een samentrekkend effect. Door de samentrekkingen stimuleert het de weeën, deze zijn effectiever en krachtiger. Het reinigt de baarmoeder op een natuurlijke manier en zorgt dat hij sneller terug gaat op zijn plek.
Gebruik: 1-2 theelepels in een theezakje, goed laten trekken. Drink hiervan 3 kopjes per dag. Tijdens de bevalling drink je er onbeperkt van tot dat je actieve weeën hebt [dan stap je over op bloem van maryam] – vrouwenmantel drink je weer zodra je persweeën je krijgt, je STOPT dan met het drinken van bloem van maryam.
Bloem van Maryam – Zodra je het plantje in een kom, bak of groot glas met water legt gaat hij langzaam open en komt er een stofje vrij die pijnstillend en verwarmend is voor je baarmoeder. Het word vaak ingezet bij een koude baarmoeder, herhaaldelijke miskramen of tijdens je bevalling om je ontsluiting te bevorderen. Deze bloem heeft een geneeskrachtige werking en zit boordevol minderalen zoals: Ijzer, kalium, magnesium, zink, calcium etc. Mag ABSOLUUT niet worden gedronken in de zwangerschap, pas vanaf het moment dat de weeën beginnen. Voor gebruik zie onze webshop. [max 500ml drinken tijdens actieve weeën fase, NIET na de bevalling]
Borstvoeding thee – Een kruidenthee met een ondersteunende werking tijdens de periode van borstvoeding. De werkzame kruiden, waaronder karwijzaad, komijnzaad, anijszaad en dillezaad, helpen de borstvoeding op gang te komen bij nieuwe moeders. Laat de thee ongeveer 15 minuten trekken in vers gekookt water. Deze tijd hebben de bijzondere kruiden nodig om tot leven te komen. Gebruik: 1 thee lepel op 150ml –
Maximaal 3 kopjes per dag
Alle kruiden zijn verkrijgbaar bij ons in de webshop – www.natural-moummies.nl
Ook in een totaal kruiden pakket
(Borst)voeding:
- Een zacht, klein (zoutsteen)lampje voor de eerste tijd bij nachtvoedingen.
- Een voedingskussen is in principe overbodig, je loopt de kans om een onnatuurlijke borstvoedingshouding aan te nemen of je baby in een onnatuurlijke houding te leggen waardoor hij of zij minder makkelijk kan aanhappen en drinken (en je zelfs kloofjes kunt krijgen…) Het is fijner om je baby meteen vanaf het begin te voeden zonder ‘hulpmiddelen’ omdat je dan overal kunt voeden zonder extra dingen mee te nemen. Sommige zwangeren gebruiken een voedingskussen wel om te slapen wanneer ze hoogzwanger zijn, ze leggen het kussen dan tussen hun benen.
- 2 voedings BH’s van bio-katoen, deze zijn ook al te gebruiken tijdens de zwangerschap. Let wel heel goed op de maat, te kleine BH’s kunnen borstontsteking veroorzaken doordat ze knellen. Een fijn merk is bijvoorbeeld Anita.
- Zoogcompressen voor lekkende borsten; liefst wasbare (wij hebben hele fijne wasbare kompressen van bamboe in de webshop), dat meteen genezend werkt bij gevoelige tepels en kloofjes. Ook wegwerp van biokatoen is een duurzame optie.
- Vitamine K & D druppels (als je daarvoor kiest), kies in ieder geval een natuurlijke variant zonder suiker. Bijvoorbeeld Orthica of vitakruid (te vinden in onze webshop)
- Zelf voorstander van dat de moeder haar Vitamine D & K op orde heeft en zo het doorgeeft via de borstvoeding. (Vitakruid d&k – te vinden in onze webshop)
Flesvoeding:
- 2 babyflessen (BPA-vrij) met natuurruberen speen
- Flessenborstel
- Voorkeur 1 – Donormelk
- Voorkeur 2 – Kunstvoeding op geitenmelk basis, blijf altijd bij nr 1
- Voorkeur 3 – Kunstvoeding Bio van Hipp, blijf altijd bij nr 1
Kleding en omkleden:
- Fijne, liefst natuurlijke, kleding voor jezelf, zoals wolzijde onderbroeken, hemdjes, shirtjes en leggings en/of voedingstop. Anders is 100% katoen ook goed, zolang je synthetische stoffen maar vermijd.
- Een basisuitzetje aan kleding voor je baby van liefst natuurlijk materiaal zoals wol en zijde ( let op, zijde mag niet voor een jongen). Onze ervaring is dat wol/zijde kleertjes lang meegaan. Wol heeft een zelfreinigende functie. Vaak is het al genoeg om het te luchten, je kan het een (droge) nacht buiten hangen of gewoon in de kinderkamer. Vaak wassen is zeker niet nodig.
Aan de ene kant heb je het idee dat de aanschaf prijs erg hoog is maar juist om dat het langer meegaat bespaar je uitgave. Fijn ook dat het dan nog door toekomstige broertjes of zusjes gedragen kan worden!
- 3/4 (wikkel)rompertjes met lange mouwen van wol en zijde
- 2/3 boxpakjes
- 3 truitjes/shirtjes met lange mouwen
- 2 vestjes of truien
- 2/3 broekjes of leggings
- 2 maillots
- 2 strikmutsjes (helmmutsjes met lange koorden) van wol of wol en zijde
- 1 jasje of warm vest
- 2 paar wollen sokjes
- Hydrofiele luiers, minstens 8. Je kunt deze doeken voor van alles gebruiken. Bijvoorbeeld om onder het hoofdje van de baby te leggen bij het voeden, als er dan wat melk lekt, wordt het meteen opgevangen. Maar ook om je baby af te drogen na een badje. Als spuugdoekje. Oprollen en in je draagdoek bij het nekje rollen als extra versteviging voor je net geboren baby. Ook wat XXL, ook voor later nog heel praktisch om te gebruiken. Zelf vind ik de bamboo varianten heel fijn of de katoenen.
- Een aankleedkussen met hoezen om je baby op te verschonen. Je legt een aankleedkussen meestal op een commode. In de kraamweek kun je het aankleedkussen ook op je bed leggen bij het verschonen. En later kun je hem ook gebruiken op de bank of tafel.
Verzorging:
- Natuurlijke balsem of olie zoals amandel olie, wolvet of sheabutter (vegan), heilwol (voor eventuele wondjes of luieruitslag en als tepelverzorging). Via ons kun je natuurlijk producten bestellen voor je baby.
- Wasbare of ecologische wegwerp luiertjes (bamboo baby) en eco (zelfgemaakte) (wasbare) billendoekjes voor je baby (niet nodig als je BZC* doet).
- Zacht biologische kraam– en maandverband voor jezelf. Ook bij ons los te bestellen. Ook een wasbare variant is mogelijk.
- Voor herstel en verzorging van de billetjes en tepels kan het fijn zijn om de volgende producten in huis te hebben: postpartum-kruiden om te stomen (of in bad), healing herbs voor wondjes/hechting, Baby Zink spray, heilwol, wolvet en/of sheabutter. Grotendeels allemaal bij ons verkrijgbaar
- Een wasemmer of tummytub, een babybadje kan ook maar geeft iets minder geborgenheid. Hoe dan ook zal je baby het waarschijnlijk fijn vinden om weer even helemaal omhuld te zijn met warm water. Kies zelf wanneer je je baby voor het eerst wilt (laten) wassen, het hoeft zeker niet perse de eerste dagen, zelf raad ik zelfs aan de eerste weken je baby niet te wassen. 1 à 2 keer per week is doorgaans ruim voldoende. Gebruik liever enkel water. Mocht je wel echt iets willen gebruiken, gebruik dan natuurlijke middelen. Denk aan de producten van Incia (zie webshop) of pure Aleppo zeep. Na een flinke poepluier is het soms wel fijn om alles schoon te spoelen/wassen. Je kunt je baby ook altijd in je armen meenemen als je zelf onder de douche of in bad gaat, heerlijk bloot huid-op-huid. Dit laatste kan ook heel veel helpen als er problemen zijn met de borstvoeding. Gebruik liever geen zeep!
- Een luieremmer of klein prullenbakje. Handig in de buurt van de verschoonplek zodat je wegwerpluiers, -billendoekjes of -luierinleggers meteen weg kunt gooien.
Slapen:
- Een co-sleeper (van Bednest bijvoorbeeld)- persoonlijk raad ik de chico af i.v.m. de opstaande rand – een goedkopere optie is een tweedehands Guliver of Hensvik ledikant van ikea ombouwen. Samen slapen is ook mogelijk dus een ruime en veilige plek in je bed kan ook. Lees je hier over in op www.veiligsamenslapen.nl. Of kies voor een veilig babybedje met matras. Laat de baby altijd de eerste tijd bij je op de kamer slapen, zodat jullie elkaar kunnen horen en liefst ook voelen. Kies zelf wat je de prettigste manier vindt.
- Hoeslakens voor eventueel de co-sleeper of het babybed.
- Een lakentje en wollen of katoenen dekentje, om je baby mee toe te dekken. Wol helpt mee om de temperatuur te reguleren! Heeft zeer veel voordelen. Wil je er meer over weten? Bericht ons gerust, wij verkopen ook wollen dekentjes.
- Een Babyfoon – denk hierbij aan eentje zonder wifi zodat deze minder makkelijk toegangbaar is voor buitenstaanders. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een babyfoon met beeld.
- Een goed passende slaapzak; deze heb je niet meteen na de geboorte nodig, maar na een paar weken, wanneer je baby wat beweeglijker wordt in bed kan het handig zijn. Een slaapzak is lekker warm en je baby voelt zich er vaak extra geborgen in. Schaf er niet gelijk heel veel aan, maar probeer eerst uit of je baby het iets vind. Sommige kindjes vinden het echt helemaal niks, dan is het zonde als je er 6 hebt liggen. Je hebt echt prachtige slaapzaken, wol of katoen is het fijnste. Op www.babynatura.nl vind je mooie wollen slaapzakken.
- Kruik of pittenzak voor de kraamtijd; ook hoogzomer wordt je baby geboren uit een constant 37 graden warm badje (baarmoeder) en is het fijn om een kruik te gebruiken in bed. Je kan pittenzakken zolang gebruiken als je prettig vindt, ook na een aantal maanden kan het fijn zijn om een pittenzak in bed te leggen voor warmte. Zelf ben ik voorstander van een pittenzak, dit omdat deze niet werkt met warm water.
- Een geschikt schapenvachtje waar je kind op kan liggen, medicinaal gelooid, zonder chemische middelen en korte haren. Een schapenvacht helpt mee om de temperatuur te reguleren en zijn weerstand te verhogen! Ook fijn voor jou tijdens de zwangerschap om op te liggen. Krijgt ie meteen alvast jouw geur. Je shopt er één via ons!
- Een zachte katoenen/merinowollen/hennep/bamboo draagdoek of zak en eventueel een consult zodat je meteen precies weet hoe je hem gebruikt – voor je het weet heb je het onder de knie.
- Zorg voor voldoende zuurstof in de kamer waar jullie slapen en schaf (als je die nog niet hebt) wat gifvrije en luchtzuiverende planten
Vervoer:
- Ga je de eerste periode de deur uit met de auto, zorg dan ook voor een goed baby-autostoeltje.
- Een kinderwagen is in principe overbodig (tenzij je enorme rugklachten hebt) als je een of meerdere draagdoeken Wel kan zo’n wagen handig zijn om wat boodschappen in te vervoeren.
- Een luiertas of luier-etui voor in je eigen tas. Om wat spulletjes voor je baby mee te kunnen nemen als je op pad gaat. Je hoeft natuurlijk geen weekendtas vol mee te zeulen elke keer, maar een paar luiers, wat doekjes en een hydrofiel zijn meestal praktisch om bij je te hebben. Een simpele katoenen draagtas/tote bag werkt ook prima (waar ons natuurlijke kraampakket in zit bijv). Zelf ben ik ook helemaal fan van de tassen van studio Noos.
Overig:
- En denk ook eens aan tweedehands spulletjes, er is zoveel te vinden! Je kunt iets een nieuw leven geven door een likje (baby- en milieuvriendelijke) verf en prachtige spulletjes vinden met een verhaal om meteen wat karakter toe te voegen aan je uitzet. Duurzaam en ook nog eens verantwoord!
En vergeet niet om minstens 2 maanden voor je uitgerekende datum te beginnen met een fijne voorbereiding voor jezelf. Fijne oefeningen om rust in je lijf te krijgen, je lichaam te leren kennen (wat gebeurd er als je aanspant en ontspant), coconnen en rust nemen om je voor te bereiden op de geboorte! Lekker een uurtje slapen overdag extra kan echt zo fijn zijn. Gun jezelf en de baby deze rust! Dit draagt bij aan een ontspannen geboorte!
Moge Allah je prachtige en krachtige bevalling schenken en een gezond kindje!
* BZC? Dit is de afkorting voor Baby Zindelijkheids Communicatie. Het overgrote deel van de baby’s over de hele wereld draagt namelijk helemaal geen luiers. Doordat de ouders veel dichtbij zijn leren ze snel de signalen van hun baby te herkennen wanneer die zijn behoefte wil doen. En andersom leert het babytje dat bij een bepaalde houding of geluidje het voor hem tijd is om de sluitspieren te ontspannen.