[vc_row][vc_column][eltdf_elements_holder holder_full_height=”no” number_of_columns=”one-column” switch_to_one_column=”” alignment_one_column=””][eltdf_elements_holder_item horizontal_alignment=”center”][vc_column_text]
Steeds vaker zijn ze de oorzaak van een mislopend borstvoeding avontuur. Ze zorgen voor pijn bij voeden, overproductie, onderproductie en zelfs borstontstekingen.
Idealiter word een baby geboren met een soepele tong, een goed krullende lip en een “laag” liggend gehemelte. Maar soms zit een tongriempje vast, geheel of gedeeltelijk, maar het kan ook verborgen zitten onder het slijmvlies van de tong en is dan enkel zichtbaar bij onderzoek.
Bij een baby die last heeft van een tongriempje, heeft je baby vaak ook een hoog gehemelte. Deze ontstaat door onvoldoende druk (vacuüm) op het gehemelte.
Als je baby last heeft van een te kort tongriempje kan dit nogal wat klachten geven met het drinken aan de borst.
Moeders ervaren vaak zeer pijnlijke en kapotte tepels, kloven soms tot bloedens toe. De pijn blijft tijdens het voeden intens aanwezig, maar kan soms iets afnemen, waardoor sommige moeders ook lang aan blijven sukkelen. Na de voeding is de tepel vaak vervomt, hij lijkt op een lippenstift of heeft een andere gekke vorm.
Dit wijst op het verkeerd vacuüm zuigen of klemmen met de kaken. De lipjes kunnen vaak ook niet mooi krullen en worden naar binnen gezogen, waardoor er zuigblaasjes ontstaan op de lipjes. Dit is zeer vervelend en pijnlijk voor de baby en kan uiteindelijk ook zorgen voor het weigeren van de borst. Daarbij is er grotere kan dat je melk flink terug loopt door verkeerde zuigtechniek, of juist overproductie word gestimuleerd, door dat de baby zo hard aanzuigt.
Baby’s met een te korte tongriem houden veel
moeilijker vacuüm en de coördinatie van het zuigen, slikken en ademen kan heel anders verlopen. Waardoor de kans op
verslikken, lucht mee drinken en allerlei geluiden (klakken of slurpen) een andere ademhaling, veel verslikken en mondjes terug geven voor tijdens en na het drinken opspelen. Dit zorgt voor de
reflux klachten die ik van de week heb besproken.
Doordat ze de melk niet goed kunnen wegdrinken en de tong dus niet goed vacuüm maakt (niet tegen het gehemelte aan drukt) kan de tong zichzelf niet goed reinigen en ontstaat er vaak een witte laag melk op de tong. Deze word vaak aangezien voor spruw, maar niets is minder waar.
Een te korte tongriem gaat vrijwel altijd gepaard met een te strak lipbandje. Een te kort lipbandje, betekend eigenlijk altijd ook een te korte tongriem. Zorg dus dat je altijd beiden laat checken.
Helaas zijn er zeer weinig mensen die een te kort tongriempje en lipbandje vroegtijdig herkennen. Te vaak zijn er al meerdere mensen bij een dame thuis geweest en komt ze uiteindelijk bij mij te recht. Direct zie ik dan dat het gaat om een tongriem en lipbandje, wat mij soms ook best gefrustreerd maakt. Onderhand is de moeder al weken verder en had dit probleem veel eerder kunnen worden verholpen. Ik stuur ze altijd direct door naar de
tongriem kliniek in Groningen, omdat dit de enigste kliniek is in Nederland waar ik achter sta. Bij andere klinieken heb ik geen fijne ervaring en komen situaties voor waarbij een dame toch weg werd gestuurd of dat het niet goed genoeg werd geklieft, waardoor ze uiteindelijk alsnog naar Groningen moesten. Dan beter direct door naar de specialist, waar je de juiste begeleiding krijgt. Als je namelijk te lang wacht is het soms heel lastig na het lazeren om de baby weer aan de borst te krijgen, omdat al die andere zorgverleners het niet zagen en de baby dus al een “verkeerde” drink techniek heeft aangeleerd. Daarom is het wijsheid om in de kraamweek bij vermoedde, direct iemand in te schakelen die hier echt weet van heeft en nee helaas is dat niet iedere lactatiekundige. Voor het beste resultaat word het gelazerd voor 6 weken. Want dan drinken baby’s nog instinctief (vanuit hun fitra), later is het dus iets lastiger een baby weer goed uit de borst te laten drinken, maar zeker niet onmogelijk met de juiste begeleiding. Dus ik adviseer altijd om te lazeren, zelfs na 6 weken en ga dus alsjeblieft naar Groningen, ook al is het ver weg.
Ze lazeren alleen als het nodig is, maar altijd goed en daarna krijg je direct begeleiding van een lactatiedeskundige die hierin gespecialiseerd is. Ook de nazorg die word gegeven is hier super en de nazorg is wellicht nog wel belangrijker dan de behandeling
Tongriempjes en lipbandjes kunnen op latere leeftijd, behalve dus het mislukken van borstvoeding nog voor andere klachten zorgen. Zoals spraakgebrek, niet goed kunnen eten, moeite hebben met een ijsje likken en zelfs zoenen.
Het is dus niet alleen goed hier op te letten voor borstvoeding gevende mama’s, maar ook voor kindjes die kunstvoeding krijgen.
Ook niet geheel onbelangrijk.
Op het moment dat we zwanger zijn word ons geadviseerd foliumzuur te gaan slikken. Maar tegenwoord zijn er heel veel mensen met een mutatie in het MTHFR gen. Dit gen zorgt ervoor dat je lichaam foliumzuur goed kan omzetten naar actief folaat. Heb je last van deze mutatie, kan je lichaam dit niet en heb je een te kort aan actieve foliumzuur. Dit kan uiteindelijk zorgen voor een geboorte afwijking, zoals dus een te kort tongriempje en lipbandje. Slik dus a.u.b. altijd actief folaat. Heeft je kindje laat van een te korte tongriem/lipband, laat jezelf dan altijd bij een orthomoleculaire therapeut checken op je bloedwaardes. Grote kans dat jij een te kort hebt en deze moet worden aangevuld. Wij vrouwen hebben foliumzuur nodig voor vele werkingen in ons lichaam. Dus vergeet jezelf niet aan te vullen dan in je folaat (actief foliumzuur).
[/vc_column_text][/eltdf_elements_holder_item][/eltdf_elements_holder][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”60″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][eltdf_elements_holder holder_full_height=”no” number_of_columns=”one-column” switch_to_one_column=”” alignment_one_column=””][eltdf_elements_holder_item horizontal_alignment=”center”][vc_images_carousel images=”7341,7342,7343,7344,7345″ autoplay=”yes”][/eltdf_elements_holder_item][/eltdf_elements_holder][/vc_column][/vc_row]