[vc_row][vc_column][vc_column_text]Inmiddels is het alweer 5 maanden geleden en is mijn kleine mannetje al bijna oud genoeg om hapjes te mogen eten. Time flies.

We kijken gelukkig terug op een prachtige bevalling, waar ik echt met veel liefde en warmte omringt werd door mooie mensen.

Voor nu wil ik graag met jullie één van de tips delen waar ik veel aan heb gehad tijdens mijn bevalling, namelijk Etherische olie.

Etherische oliën zijn geuren die gemaakt zijn van bepaalde kruiden/planten die samen zijn gebracht in een flesje. Geur kan heel veel doen met een mens. Zo kan je een bepaald huis binnen lopen en de geur doet je denken aan je opa/oma. Of een heerlijke geur als je ergens door de stad of de natuur loopt die herinneringen naar boven brengt van een leuke vakantie. Geuren spelen een belangrijke rol in ons leven, maar hebben ook veel invloed op ons humeur. Ik zelf kan bijvoorbeeld behoorlijk chago zijn als het ergens stinkt in huis. Als ik bij iemand thuis kom om te werken en er hangt een vreselijke kattenpis lucht kan ik mij moeilijk concentreren enzovoorts.

 

Tijdens de bevalling zijn dit soort dingen ook belangrijke puntjes. Zeker als je in het ziekenhuis bevalt, daar hangt nog wel eens een rubberen handschoenen geur, of alcohol geur. Deze geuren zorgen niet voor ontspanning bij een barende vrouw en zeker niet voor een setje richting een uitdrijving.

Alhamdullilah was ik dit keer weer gezegend met een thuis bevalling, maar ook naar het ziekenhuis raad ik dus zeker aan aan diffuser mee te nemen. En JA deze mag je gewoon aanzetten, laat je niet weerhouden.

 

Toen ik de avond voordat ik beviel al lichte wee activiteit had, die maar niet doorzetten en dus de volgende dag de hele dag ook lichte weeën had, besloot ik mijn diffuser aan te zetten in de hoop dat dit een setje de goeie richting in zou geven. Voordat ik ging bevallen had ik een lijstje opgesteld met oliën om in te zetten en wanneer.

Ik pakte mijn lijstje erbij en koos ervoor scharlei in de diffuser te stoppen. Zodra de geur de kamer inkwam, voelde ik direct mijn baarmoeder samentrekken, Subhan Allah. Er waren echter nog wat externe factoren [mijn kids] waardoor ik de rust niet volledig vond. [Houd er dus rekening mee, oliën zijn begeleidend, maar geen garantie als andere externe dingen nog in je buurt je kunnen afleiden]. Toch begonnen ze wel iets regelmatiger te komen en elke x weer als ik boven de diffuser stond merkte ik echt de reactie van mijn lichaam.

Nadat mijn kids op bed lagen [20:15] en ik kon loslaten kwamen er keiharde knal weeën en zette mijn bevalling echt door om 23:20 werd mijn kleine mannetje geboren. De combi van Scharlei en vrouwenmantel hebben mij zeker geholpen tijdens de baring en heb ik echt als zeer prettig ervaren.

Omdat ik iedereen een fijne begeleiding gun tijdens de baring hoop ik dat ik met dit lijstje jullie ook kan helpen. Voel op dat moment wat je nodig hebt en stop het in de diffuser.

Moge Allah je een voldragen zwangerschap schenken en een gezond kindje.

 

Binnenkort zijn alle oliën bij ons te verkrijgen, voor nu heb ik een selectie gemaakt uit de meest gebruikte tijdens baringen. Die ik zelf ook graag inzet als ik als Doula te werk ga. Kijk hier in de webshop.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8715″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”Shop hier de oliën” color=”chino” size=”lg” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Fnatural-moummies.nl%2Fproduct-category%2Fetherische-olien%2F|title:Etherische%20oli%C3%ABn|target:_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

De laatste weken van de zwangerschap

Baby laten indalen/draaien
Voor 37 weken kan gebruik worden gemaakt van peppermint om de baby te stimuleren te gaan bewegen.
Peppermint: 1 druppel verdelen over 1 eetlepel draagolie en inmasseren op de buik ter hoogte van het hoofdje van baby. Peppermint heeft een verkoelend effect waardoor de baby gestimuleerd wordt om te gaan bewegen.
Vanaf 37 weken kan mirre worden ingezet om de baby te stimuleren te gaan draaien, mits eventuele weeën activiteit al gewenst is.

Ontspanning
Het is belangrijk dat de aanstaande moeder uitgerust de bevalling tegemoet gaat.
Voor een rustgevend, ontspannend en kalmerend effect en ondersteuning van een goede nachtrust kan dagelijks gebruik worden gemaakt van lavender, Ook geranium en rooms kamille kunnen ontspanning en een goede nachtrust ondersteunen.

Weeën stimuleren
Vanaf week 37 kan er begonnen worden met het gebruik van scharlei om, indien gewenst, de weeën activiteit te stimuleren.
Wanneer het proces versneld mag worden: 1 druppel met 1 eetlepel draagolie ieder half uur aanbrengen op de buik.
Ook mirre heeft een sterke invloed op de hormonen en is daarmee weeën stimulerend. Zeker wanneer de uitgerekende datum is verstreken kunnen mirre en scharlei een belangrijke rol spelen.

Bevalruimte diffusen
Voor een positieve gemoedsrust en meer energie zijn de citrusachtigen zeer geschikt. Citrus mix is een heerlijke blend die de stemming positief beïnvloedt.
Lemon, limoen en sinasappel hebben ook opwekkende eigenschappen en daarnaast zijn alle citrus oliën ook nog eens antiseptisch, ideaal voor in een ziekenhuisomgeving.

Actieve ontsluitingsfase

Pijn verlichting
Basilicum, zwarte peper en pepermunt kunnen alle drie worden ingezet ter verlichting van pijn.
1 druppel verdelen over 1 eetlepel draagolie en inmasseren op de onderrug, daarbij gebruik makend van de accupressuur punten op de onderrug, het heiligbeen en de zijkanten van de billen.
Basilicum mag ook op de buik en op de slapen worden aangebracht.

Bevalling bespoedigen
Zoete venkel en ylang ylang aanbrengen op acupressuurpunten baarmoeder. Jasmijn inhaleren of aanbrengen op acupressuurpunten.

Hevige transpiratie
Maak een warm kompres met een kleine handdoek in een kom water met 2-3 druppels lavendel

Transitiefase

Accupressuurpunt nier 1 onder de voet in holte of kuiltje in het midden van de voetzool bij angst en paniek, met de knokkkel van de hand naar binnnen en omhoog duwen.
Maak gebruik van een aardende olie, zoals den, hout of wierook zorgt ervoor dat de aandacht in het heden en in het lichaam blijft.

Persfase

Scharlei in de diffuser en je baarmoeder zal samentrekken.

Direct na de bevalling
Een buikmassage met Ylang Ylang werkt heel verzorgend voor de baarmoeder

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8728″ img_size=”Full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Essentiele oliën en hun eigenschappen op een rijtje

Wierook – massage op de voeten, helpt om te ontspannen en verhoogt het doorzettingsvermogen om verder te gaan met de geboorte. Of inhaleren, houd je in het hier en nu. Brengt de aandacht uit het hoofd in het lichaam, aardend, grondend.

Basilicum – verdunnen met draagolie en masseren op de onderrug ter verlichting van pijn.

Zwarte peper –  bij pijn in de onderrug, brengt beweging

Scharlei – scharlei beïnvloedt de hormoonspiegel en heeft daarmee een weeën stimulerend effect. Wanneer je weeën zijn begonnen, maakt het ze nog effectiever.
Het ontspant geest en lichaam (spieren). Scharlei heeft een euforische en pijn verlichtende werking, steunt de ademhalingsspieren en de baarmoeder en heeft een rustgevende uitwerking op de lage wervelkolom.

Iedere 15-30 minuten enkele druppels op de binnenkant van de enkel werken versnellend op de ontsluiting of 1 druppel innemen. Scharlei helpt ook bij het uitdrijven van de placenta.

Geranium – stimuleert de circulatie, heeft een samentrekkend effect op endometrium en de baarmoeder, werkt tegen depressie

Helicryse hydrolaat – verzorgend voor de huid, weefselherstel, bevordert bloedcirculatie.
Tegen zwangerschapsstriemen, voor peri-spray en verzorging wond keizersnede.

Limoen  – Heel opbeurend

Jasmijn – helpt verlichtend bij pijn maar kan ook weeën opwekken en deze intensiveren

Lavender – balanceert, ontspant en werkt versterkend op alle anderen oliën

Mirre: Versnelt de bevalling, opent de baarmoederhals. Versterkt de weeën en kan de bevalling op gang brengen. Helpt de baby de juiste positie in te nemen.

Oranje bloesem: vermindert angsten, spanning, slapeloosheid

Sinasappel – de blije, opwekkende geur van sinaasappel heeft op vrijwel iedereen een gunstig effect. Bovendien heeft hij een anti-septische uitwerking en hij wordt daarom veel in beval kamers gebruikt. Een druppel op de handen om de geur op te snuiven en daarmee gelijk de handen te reinigen is een manier om deze olie te gebruiken. Maar ook in de diffuser zodat de ruimte zich vult met de uitbundige geur van sinaasappel. Iedereen die de ruimte betreedt zal gelijk in een positieve stemming komen!

Pepermunt – Tijdens de bevalling pepermunt met een basisolie op je onderrug en heupen aanbrengen waar je enorme pijn hebt. Werkt verkoelend bij massage op de onderrug, in de diffuser. Neemt angstigheid weg en kan de bloeddruk verlagen. Ook koortsverlagend.
Let op: bij frequent gebruik kans op vermindering melkproductie

Roos ­– ontspant de baarmoeder, helpt de ligamenten te verzachten zodat het bekken zich gemakkelijker kan verwijden, een druppel achter elk oor

Rooms kamile Ontspannend, kalmerend

Rosemarijn – Als de moeder wat slaperig wordt tijdens de bevalling net voor pushing part.

Ylang ylang – bij pijnlijke weeën en om hyperventilatie te voorkomen

Tijdens postpartum is hij heel verzorgend voor de baarmoeder, met een onderbuik massage[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]