Luister eerst de audio volledig, daarin word de meeste info gegeven. Korte samenvatting vind je hieronder.

Vitamines tijdens je zwangerschap zijn een hele belangrijke sleutel in het verloop van je zwangerschap, maar ook vooral voor erna. Het beste is eigenlijk altijd voordat je zwanger wilt worden, of helemaal in het begin van je zwangerschap je waardes te laten prikken en door een alternatief therapeut te laten nakijken. Omdat de waardes van de huisarts niet kijken naar de fitra van de mens, raad ik niet aan deze te volgen. Deze zijn vrijwel altijd te laag.

Welke vitamines zijn nou het aller belangrijkste en altijd nodig?

De basis is een goeie multivitamine met natuurlijke organische vitamines. Zonder troep en e-nummers! Omdat een multi tabletvorm heeft is de opname helaas daarvan van sommige vitamines alsnog te laag. Opname gebeurd namelijk in je darmen en veelal zijn onze darmen sowieso niet zo best, laat het nou zo zijn dat in de zwangerschap door de verdrukking deze sowieso wat meer te voortduren hebben en opname nog wat lastiger is. Een aantal vitamines raad ik dus echt met klem aan om los nog aan te vullen in de meest hoge opneembare vorm.

Welke multivitamines is nou de juiste?

Vermijd alle merken van de kruitvat en etos. GEEEN Davitamon, Gravitamon, Lucovitaal, huismerken of Holland & Barett. Maar wat dan wel? Er zijn best veel goeie merken, maar ook daarin zitten gradaties en wat wel en niet goed voor je is. Verloskundige Gul vatten al eens een lijst samen meteen perfecte uitleg waarom ik altijd enkel Vitakruid en Vitals aanraad. Zie haar tekst hieronder:

Let altijd op welke soorten en hoeveel mg/mcg er van vitamine D, B12 (50% methylcobalamine, 50% adenosylcobalamine), actieve foliumzuur (folaat) in een supplement zitten.

WELKE KAN JE HET BESTE NEMEN:
Vitakruid Multi Dag en Nacht mama
Multivitamine voor rondom de zwangerschap en borstvoedingsperiode
Bevat alle juiste vormen van vitamine D, B12, actieve foliumzuur en ijzer (bisglycinaat). Samenstelling van dagdosering per 2 tabletten bevat voldoende mg/mcg voor dagelijks inname.
Vitals Elke Dag Mama
Multivitamine voor rondom de zwangerschap en borstvoedingsperiode
Bevat alle juiste vormen van vitamine D, B12, actieve foliumzuur en ijzer (bisglycinaat). In verhouding tot Vitakruid bevat Vitals minder B12.

Onderstaande merken hebben voor mij geen voorkeur:
1. Bonusan Multi natal actief
Bevat ijzerfumaraat. Dit kan helaas bijwerkingen geven als verstopping. Daardoor valt hij van de lijst voor mij af. Liever een supplement met ijzer bisglycinaat. Daarnaast heeft Bonusan een lager vitamine D, B12 en C in verhouding tot bovenstaande supplementen.
2. Solgar Prenatal Nutrients zwangerschapsmulti
Bevat weinig vitamine D, B12 in verhouding tot andere supplementen.
Bevat wel IJzer bisglycinaat 14 mg. Wenselijk is rond 25.
3. Vitaminstore Prenatal (multivitamine)
Bevat weinig vitaminde D en IJzer bisglycinaat. Daarnaast bevat hij van B12 alleen methylcobalamine. Wenselijk is 50% methylcobalamine + 50% adenosylcobalamine. Voor meer informatie hierover zie mijn post onderin over vitamine B12.
4. Essential organics puur Zwanger Compleet
Bevat in het algemeen veel minder vitaminen (vitamine arm). Daarnaast geen juiste vorm van B12.
5. Laveen Vega mama multi
Weinig vitamine D, geen juiste vorm van B12 en ijzer.
6. Orthica bevat B12 alleen methylcobalamine en ijzer ferrofumaraat.

Conclusie!

Conclusie: Vitakruid dag en nacht mama & Vitals mama zijn de beste multivitamine keuze. Maar zoals ik al aangaf, moet je voor het goede andere vitamines echt nog extra aanvullen. Welke vitamines heb ik het nou over?

Ijzer. Er is echt maar één ijzer variant die ik aanraad en dat is Nano Ijzer van the health factory. Deze ijzer is 99% opneembaar en word direct in je wangslijmvliezen opgenomen, hierdoor is de opname super snel en hoog en zorgt ook niet voor obstipatie.

Omega 3 – 6- 9 van het merk Eskimo is een erkende visolie en hoog gedoseerd, hierdoor krijg je voldoende Omega’s binnen voor de ontwikkeling van je kindje, maar vooral ook voor de aanvulling van jezelf.

D3 en K2, deze worden in tablet vorm niet afdoende opgenomen, dus het is wijsheid deze altijd bij te slikken. Zeker als hoofddoek dragende vrouw of vrouw van buitenlandse afkomst, die hebben nog meer te kort aan D3 en in Nederland hebben we allemaal al een extreem te kort.

Probiotica, deze slik je enkel de laatste 3 maanden van je zwangerschap en de laatste 3 maanden na je bevalling – Orthica start is hiervoor speciaal ontwikkeld.