• Dadels •

Dadels zijn een onmisbaar product in je keuken, zeker voor een vrouw. Maar eigenlijk voor het hele gezin. Er zit zoveel shifa in, dat ik aanraad deze vrucht dagelijks en anders wekelijks te nuttige. 

Voor vrouwen met een zwangerschap wens, zwangere, barende, kraamvrouwen en borstvoeding gevende vrouwen heeft deze vrucht immens veel voordelen..

Waar zijn dadels nou eigenlijk allemaal goed voor?

Laten we beginnen met het feit dat dadels van oudsher worden gebruikt voor vele kwaaltjes en zelfs heel belangrijk zijn in de zwangerschap en tijdens de bevalling. In de Quran word de dadel en de dadelpalm veelvuldig geboemd.

[Surah An’nam vers 141]

En Hij is” Degene Die de Tuinen doet ontstaan, gestutte en niet gestutte, en de dadelpalm en oogsten waarvan de vruchten verschillen in vorm en smaak, olijven en granaatappels, gelijk en verschillend. Eet van haar fruit als het vrucht draagt, maar betaal de prijs (de zakat) op de oogstdag. Maar wees niet buitensporig. Waarlijk, Hij houdt niet van de buitensporigen.

[Surah Ar-Rad vers 4]

En op aarde zijn gebieden naast elkaar, en tuinen met druivenstokken en ingezaaide velden met koren en dadelpalmbomen, twee of” drie groeiend uit een enkele wortelstam of anders, bevloeid met hetzelfde water, maar een paar van hen maakten Wij beter dan anderen voor consumptie. Waarlijk, in deze zaken zijn er Tekenen voor de mensen die begrijpen.

[Surah Maryam vers 23 – 25]

En de pijnen van de baring dreven haar naar de stam van een palmboom. Zij zei: “Ik wou dat ik hiervoor reeds gestorven en totaal vergeten was!”

Toen riep hij (Jibriel) haar van beneden de palmboom: “Treur niet! Jouw Heer heeft een beekje beneden jou verschaft.

En schud de stam van de palmboom naar je toe, het zal verse rijpe dadels op jouw laten vallen.

Uit bovenstaande versen blijkt dat dadels in de tijd van onze profeet en daarvoor al veel werden gegeten. In surah Maryam, word zelfs duidelijk dat Allah bevool haar te eten van de dadels, om haar baring dragelijker te maken. Dit is ook precies wat wetenschappelijk dadels doen. Er zit dus heel veel heilzaamheid in dadels en het nuttige ervan. 

In de zwangerschap zelf zijn dadels super goed, aangezien er ook foliumzuur in zit. De natuurlijke, actieve vorm en dus een heel gezonde aanvulling in je zwangerschap. Eet er minimaal 3 per dag als je zwanger wilt worden, of zwanger bent. Dadels zijn een zeer goede aanvulling bij de normale actieve folaat supplementen. 

Ook voor je borstvoeding een hele goeie aanvulling en vooral omdat je veel warmte en bloed bent verloren na de bevalling. Dadels vallen onder verwarmend voedsel en bevatten veel ijzer. Veelvuldig nuttige na de bevalling is dan ook aangeraden.

Daarbuiten hebben dadels nog veel meer voordelen. 

Door de hoge concentratie aan ijzer, kunnen je rode bloedcellen beter zuurstof opnemen,  hierdoor is het ook heel goed tegen bloedarmoede.

Omdat dadels hoge concentratie calcium bevatten is het ook heel goed voor Osteoporose 

In dadels bevind zich de stof Zeaxanthine Luteïne, deze stof vind je weer terug in je ogen en speelt een grote rol in het voorkomen van blindheid.

Omdat er een hoge hoeveelheid aan voedingsvezels in dadels zit, helpt het heel erg goed tegen constipatie. Daar zijn je darmen dan weer heel erg blij mee. Het grote voordeel daarbij is dat het ook nog eens goed helpt, bij het voorkomen van darmkankerVoedingsvezels zijn heel positief voor je darmen en helpen om kleine kwalen tegen te gaan, maar ook ernstige ziektes te voorkomen, zoals dus bijvoorbeeld darmkanker. Kleinere kwalen zoals een spastische darm, zijn ook goed onder controle te krijgen met dadels. 

Je darmen worden niet alleen blij van de vezels, maar ook van de kalium die zich bevind in de dadel. Kalium is namelijk een stofje dat diaree stopt. 

Kalium is ook nog eens goed voor je bloeddruk. Het zorgt ervoor dat je bloeddruk stabiel blijft. Door de hoge concentratie Kalium kunnen dadels ook hoge bloeddruk tegen gaan.

In dadels zitten Polyphenolen, die een sterkte anti-oxidantwerking en ontstekingsremende werking hebben. Dat zou er ook bij kunnen dragen bij voorkomen van verschillende soorten kanker.

Polyphenolen in de dadels helpen ook de oxidatie van LDL cholesterol [“slechte” cholesterol] te voorkomen of verminderen. Dadels zijn daarom perfect voor mensen met hart- en vaatziekten. Verder zit er in een dadel helemaal geen cholesterol en vet, waardoor het goed in een cholesterolarm dieet past. 

Al met al hebben dadels dus vele voordelen. Zorg ervoor dat je altijd dadels in huis hebt. Het liefst natuurlijk niet die suiker gecoatte van de supermarkt, maar heerlijke ajwa, medjoul of sukkary dadels uit Palestina