Het belang van biologisch kraamverband.

Zodra je bent bevallen moet je kraamverband gaan gebruiken, daarna stap je over op maandverband.

Laat er helaas in vele varianten veel stoffen zitten die je liever niet tussen je benen hebt en zeker niet na je bevalling als je een super grote wond in je baarmoeder hebt.

Op tampons en inlegkruisjes staan geen ingrediënten vermeld, maar zitten toch vol met stoffen die je niet bij je intieme deel wilt hebben!

Mogelijke in maandverband & tampons aanwezige bijproducten:

 • Dioxines
 • Petrochemische producten
 • Chloor
 • Ftalaten
 • Bestrijdingsmiddelen
 • Asbest
 • Kunstmatige kleurstoffen
 • Polyester
 • Lijm
 • Polyethyleen (PET)
 • Polypropyleen
 • Propyleenglycol (PEG)

Zware toxines met kankerverwekkende eigenschappen. Bestrijdingsmiddelen, ftalaten en plastics kunnen hormoon verstorende effecten hebben met ziekte en overgewicht als gevolg. Chloor wordt toegepast om het katoen te bleken waardoor schadelijke dioxines vrij kunnen komen, allemaal middeltjes die je dus zeker liever niet in je onderbroek hebt zitten in je kraamperiode. Daarbij is onze huid is het grootste orgaan dat we hebben. De vaginawand is zeer dun en heel goed doorbloed, waardoor het orgaan extreem absorberend is.

In reguliere maandelijkse verzorgingsproducten zit ook rayon, een bijproduct van houtzaagsel en houtpulp. Het heeft zeer absorberende eigenschappen, maar is helaas ook een drager van de nodige toxines. Kleine deeltjes rayon kunnen zelf via een tampon in je vagina achterblijven en opgenomen worden door je lichaam. Alhamdullilah gebruiken we dat sowieso niet in de kraamperiode.

Zowel rayon als cellulose ademen zeer matig tot slecht. Het beste is om biologische katoen te gebruiken. Het ademen gaat bacterievorming tegen, zorgt er ook voor dat het veel minder zweet en is voelt veel fijner op de huid. Biologische katoen is ook nog eens vrij van bestrijdingsmiddelen. Bij de productie van normaal katoen gebruikt de reguliere teelt namelijk nogal wat bestrijdingsmiddelen om onkruid en insecten te doden. Ook is katoen vaak genetisch gemanipuleerd. Voor menselijk consumptie zijn genetisch gemanipuleerde producten in de EU verboden, voor non-food ligt dat heel anders.

De contaminatie van reguliere maandelijkse hygiëneproducten lokt bij steeds meer vrouwen klachten en allergieën uit. De officiële term die de dokter dan in dat geval gebruikt is contactdermatitis.

Klachten die je kan krijgen door gebruik van regulier maandverband/kraamverband:

 • Branderig gevoel
 • Pijn
 • Jeuk
 • Roodheid
 • Afscheiding
 • Eczeem

Het is sowieso verstandig om te kiezen voor maandverband met een niet al te absorberend vermogen. Dit klinkt misschien wat gek, want je wilt toch juist dat het verband absorbeert? Maar als ze een groot absorberend vermogen hebben, worden het juist flinke zweetplakken in je onderbroek, waardoor er veel bacteriën in kunnen gaan broeien en groeien. Er zijn genoeg gevallen bekend van vrouwen die zichzelf op deze manier hebben vergiftigd door middel van een zogenaamde Toxic Shock Syndrome (afgekort TSS). Een TSS kan optreden als de bacteriën gaan woekeren. Meestal zijn dat dan de bacteriën streptococcus en staphylococcus. Regelmatig verwisselen is dan ook erg belangrijk.

Kies dus zeker in je kraamperiode voor Natuurlijk Ecologisch katoen kraamverband en NIET voor regulier.

 

Kraamverband van Natracare zit comfortabel is zacht en biedt zekerheid en bescherming in de  dagen na de bevalling. De snel en sterk absorberende kern houdt vocht goed vast. Het bovenlaagje van 100% biologisch katoen laat de huid ademen, en is zacht voor de huid. Doordat er in dit kraamverband geen gebruik wordt gemaakt van Super Absorberende Polyacrylaten (wat in ander maandverband vaak wel het geval is) geeft het geen irritatie aan de huid. Het kraamverband van Natracare is gemaakt van niet chlorine-gebleekt pulp bedekt met ecokatoen. Hierdoor is het voor 95% biologisch afbreekbaar.

Eigenschappen

-Bovenlaag van 100% biologisch katoen
-Voor 95% biologisch afbreekbaar
-Vrij van plastic, parfum en synthetische stoffen
-Super absorberende kern van chlorine vrij pulp
-Extra lang
-Ademend en zacht voor de huid
-30 stuks, na een aantal dagen kun je vaak overstappen op gewoon maandverband

 

Buiten eco katoen kraamverband is het ook heel fijn om ons Warm/Koud kraamverband te gebruiken, dit is herbruikbaar. Lees daarover meer hier.

 

Na dat de heftige bloeding voorbij is kan je het beste dus ook kiezen voor natuurlijk maandverband.

Denk hierbij aan merken zoals Sanatura of Yoni.

Sanatura hebben wij ook in onze webshop, in zowel normaal en super, in ons kraampakket zit alles wat je nodig hebt voor je bevalling en is een beter alternatief dat je reguliere kraampakket qua producten.

In onze webshop vind je troep vrije alternatieven, betaalbaar en vriendelijk voor je yoni.