Folium vs folaat
.
Weten jullie het verschil tussen foliumzuur en folaat? Het zijn namelijk beiden vitamine B9/B11, maar er zit al degelijk een groot verschil in.

Foliumzuur is namelijk een syntetische vorm en folaat de actieve vorm. Foliumzuur kan niet worden omgezet in de actieve vorm van vitamine B9/B11, 5-MTHF. Hier door krijg je dus een ophoping van synthetische vitamines. Dit stapelt zich op in je bloedomloop en helaas zorgt dat voor narigheid.
Doormiddel van studies is er gebleken dat het zorgt voor een verhoogde kans op kanker en dat het een B12 te kort verbloemt. Het wakker kanker aan en versneld de groei van kanker cellen. Een onbehandeld vitamine B12-gebrek kan het risico op dementie verhogen en de zenuwfunctie aantasten. Beiden dus best wel een dingetje.

Een te laag folaat gehalte zorgt voor geboorte afwijkingen en hangt ook samen met een verhoogd risico op kanker.
Daarbij, mensen die een MTHFR-gen mutatie hebben, mogen absoluut geen foliumzuur. Dit omdat deze mensen het helemaal niet kunnen omzetten en dus de kans op vele lichamelijke en mentale klachten groot is.

Meer over MTHFR-gen lees je hier.

Meer over folium vs folaat lees je hier.

Kies dus bewust en kies voor actief folaat,van een goed merk, zonder GMO. Of kies voor een mama multi met actieve vitamines, dan zit je altijd goed. Laat verder altijd je bloed waarde testen om de juiste dosis te nemen.